EVENIMENTE

Fotografia florilor

Scris de Cristi

ARTA DE A FOTOGRAFIA FLORILE

         Fotografia în esența ei este o artă, iar orice artist are nevoie de o muză, de un subiect de inspirație. De cele mai multe ori, preferăm să fotografiem persoane, să creem portrete minunate sau să surprindem peisaje din cele mai interesante și mai captivante. Dar să ne gândim și mai departe, să vizualizăm și alte frumuseți ale naturii cu care intrăm zilnic în contact și cărora, de cele mai multe ori, nu le acordăm prea mare importanță – florile. Acestea devin însă importante atunci când dorim să facem un cadou sau să surprindem persoana iubită, să trimitem o felicitare pe hârtie sau electronică, sau, de ce nu, să punem o poză pe desktop-ul computerului nostru care să ne încânte. Florile, alături de peisaje, persoane, și feluri de mâncare, sunt poate cele mai des întâlnite subiecte în arta fotografică. Acestea surprind întotdeauna prin frumusețea lor, prin culorile lor impresionante, prin gingășia și puritatea lor iar posibilitățile de a le surprinde aceste calități sunt numeroase. Le putem fotografia în interior, unde putem crea un cadru special, în exterior, în elementul lor, cu picături de apă pe ele sau cu un joc de lumini și umbre... Fotografiile în care sunt prezente flori au întotdeauna o alură și un farmec aparte.

            Dacă iubiți natura și vă doriți să realizați fotografii în care frumusețea naturii să predomine, cum ar fi fotografierea florilor, nu trebuie să aveți mari așteptări de la prima fotografie. În timp, cu multă pasiune, dăruire și răbdare, veți reuși să creeați fotografii de rangul celor ce pot fi puse ca și wallpapere pe fundalul telefonului mobil sau al calculatorului dumneavoastră. Întâi trebuie să învățați să vizualizați întreaga fotografie, la fel cum face și sculptorul cu materialele sale – întâi vizualizează în minte ceea ce are de făcut și abia apoi începe procesul de creație. Dacă vă treziți în mijlocul unui lan cu maci, sau al unui câmp cu lalele, nu faceți fotografii la întâmplare, încercați să vizualizați ceea ce doriți să exprimați prin fotografie, nu faceți la întâmplare instantanee cu smocuri de flori, deoarece privitorul exact așa le va percepe.

Încercați să vă întindeți pe spate și să fotografiați florile și de la un alt nivel... Lumina este deosebit de importantă în realizarea unei fotografii. Dacă aveți norocul să fotografiați florile în exterior, folosiți razele soarelui în cel mai eficient mod cu putință, aveți însă grijă la reflexiile și umbrele destul de deranjante pentru privitor care se pot crea, de cele mai multe ori, dacă realizați fotografia cu obiectuvul îndreptat în lumina directă. Dar norocos vă puteți considera și dacă fotografiați florile în interior, deoarece vă puteți crea propriul cadru cu elementele special alese de dumneavoastră, puteți ajusta lumina și contrastul culorilor chiar din aparatul foto, și puteți exprima ceea ce vă doriți.

            Așa cum menționam mai devreme, lumina este deosebit de importantă în realizarea oricărui tip de fotografii. Desigur, sunt anumite reguli pe care trebuie să le respectăm, precum aceea de a nu fotografia niciodată cu obiectivul îndreptat către soare. Dar dacă am sparge și această barieră și am trece peste convenționalisme? În ceea ce privește arta de a fotografia florile, totul este posibil. Dacă subiectul (în cazul nostru, floarea sau florile) se află la o distanță potrivită și dacă folosiți lumina în mod inteligent, nimic nu este imposibil și aproape că nu contează deloc unde se află soarele). Imaginați-vă doar un iris pe care să aveți posibilitatea de a-l fotografia cu roua proaspătă a dimineții care îl acoperă. Soarele se află la o distanță considerabilă, nu este foarte puternic, iar dumneavoastră găsiți unghiul perfect în așa fel încât soarele să acopere doar vârful unei petale și să se reflecte într-o picătură de rouă. Ar fi o fotografie demnă de o felicitare, nu-i așa? Jucați-vă cu razele soarelui, uitați de convenționalisme și creeați adevărate opere de artă!

ÎN FOTOGRAFIE CĂUTAȚI CADRUL PERFECT

            Florile sunt atât de gingașe încât nu oricine le poate fotografia, și nu orice cadru este tocmai propice pentru acestea. Dacă însă fotografiați minunățiile acestea ale naturii într-un studio foto sau în confortul căminului dumneavoastră, cadrul vi-l puteți crea dumneavoastră. Însă, cu natura, lucrurile stau complet diferit. Vă poate ajuta sau vă poate pune în mare dificultate. Natura este mereu surprinzătoare, o simplă adiere de vânt vă poate strica tot cadrul, sau, dimpotrivă, acea adiere de vânt poate fi momentul mult așteptat să faceți fotografia. Pe de altă parte, în cadru mai pot apărea și alte persoane, garduri, copaci, crenguțe, și acestea nu vă sunt de un real folos, ci, mai degrabă, încarcă inutil fotografia. Dar, cu ajustările pe care le puteți face cu ajutorul aparatului, lucrurile pot lua o întorsătură spectaculoasă și florile vor fi în prim plan. Puteți fotografia florile în exterior atât pe o zi însorită, cât și pe o zi mai înorată, deoarece contrastul culorilor va fi mult mai pregnant. În ceea ce privește cadrul perfect, pentru fotografiile de exterior, gândiți-vă ce minunat ar fi să fotografiați lalele direct într-un câmp plin cu lalele. Zăriți două sau trei lalele galbene proaspete, iar în spatele acestora, în cadru, să apară lalele roșii sau de diferite culori. Pentru a nu încărca fotografia și a exprima exact puritatea acelui galben intens, puteți focaliza în așa fel, folosindu-vă de aparatul dumneavoastră foto, încât lalelele roșii să apară în fundal, puțin blurate, dar nu până într-acolo încât să nu mai distingem fundalul inițial. Din nou, încercați să evadați din barierele convenționalismului. În loc să fotografiați câmpul întreg, aduceți în prim plan câteva exemplare de flori perfecte și în fundal, cadrul să fie alcătuit din flori de diferite culori. Dacă reușiți să folosiți cadrul în avantajul dumneavoastră, indiferent dacă culorile florilor contrastează sau nu, fotografia va părea cât mai naturală,  mai creativă.

ÎN FOTOGRAIFA FLORILOR, DACĂ NU DISPUNEȚI DE ROUĂ, CREAȚI-O!

            Picăturile de apă în orice formă ar fi ele, fie că vorbim de roua care se așterne de dimineață pe flori, fie că sunt simple picături de apă, sau picături de ploaie, acestea pot face diferența dintre o fotografie obișnuită în care apare o floare, și o adevărată operă de artă. Dacă vă gândiți mai bine, aproape toate fotografiile de pe internet și de pe felicitări sau din revistele de specialitate în care apăreau flori, acestea erau puse în evidență de picăturile de apă. Iar cu o lumină propice, picăturile de rouă devin mici diamante. Dacă fotografierea florilor este una din marile dumneavoastră pasiuni, atunci, cu siguranță ar trebui să aveți în permanență la dumneavoastră o ustensilă deosebit de utilă – un atomizator cu apă. Aveți grijă să fie mereu plin și la îndemână pentru a aduce un plus de vitalitate, eleganță, naturalețe și prospețime fotografiei dumneavoastră. Nu trebuie neapărat să vânați picăturile de rouă sau de ploaie, dar le puteți crea în cel mai simplu mod posibil.

ADUCEȚI FLOAREA LA VIAȚĂ ADĂUGÂND CULOARE FOTOGRAFIEI DUMNEAVOASTRĂ!

            Cum putem adăuga o pată de culoare fotografiei și cum putem aduce la viață floarea care, în opinia noastră, dacă ar avea o tentă puțin mai aprinsă de roșu, am reuși să exprimăm mai multe prin intermediul fotografiei? Desigur, există și varianta folosirii Photoshop-ului, dar aceasta nu este întotdeauna cea mai bună variantă sau putem folosi chiar un dispozitiv  special denumit LumiQuest Fxtra, ce se poate atașa blitului la fel ca orice alt accesoriu și poate intensifica culorile exact așa cum doriți. Aceste dispozitive pot fi foarte utile și în alte circumstanțe, nu numai pentru fotografierea florilor. Puteți adăuga un strop de culoare și în alt mod decât prin folosirea Photoshopului.

JUCAȚI-VĂ CU CULORILE ÎN FUNDALUL FOTOGRAFIEI.

            Se poate să creați fotografii spectaculoase, chiar dacă studiou dumneavoastră se află în aer liber și nu dispuneți de prea multe posibilități pentru a modifica fundalul. Fiți creativ și puneți-vă imaginația la încercare! Folosiți șervețele colorate pe care să le puneți la o distanță considerabilă în spatele florii și focalizați în așa fel încât floarea să apară în prim plan, și fundalul să apară o culoare (sau mai multe) suficient de intensă și de contrastantă. Dacă veți folosi hârtie specială de ambalat cadouri, care este mai lucioasă, și are mai multe reflecții decât un simplu șervețel de hârtie, rezultatul va fi spectaculos.

FLORILE SUNT SUPERBE ORIUNDE LE-AȚI FOTOGRAFIA

            Nu este necesar să fotografiați florile numai în aer liber sau în elementul lor natural. Desigur, iarna, acest lucru este practic imposibil, așa că va trebui să învățați să fotografiați florile și în casă, într-un cadru special amenajat. În primul rând, dacă nu aveți posibilitatea să fotografiați flori în ghiveci, ca să pară cât mai naturale, puteți fotografia flori cumpărate de la florăria din colț, care, cu mici ajustări, să pară perfecte, deși sunt culese de câteva zile. Trebuie în primul rând să creați un cadru special dacă doriți să fotografiați florile în casă. Evitați banalitățile și ieșiți puțin din tipare... Nu fotografiați o floare într-o glastră banală, spre exemplu. Dacă doriți să fie ceva original, așezați un superb trandafir alb sau galben pe o oglindă în poziție orizontală, iar tot ceea ce reflectă oglinda trebuie să fie negru (folosiți-vă de prosoape închise sau ce aveți la îndemână), fotografiați doar cu ajutorul blițului și, bineînțeles, stropit cu câteva picături de apă, rezultatul vă va surprinde și pe dumneavoastră.

Fotografia florilor foto artistica pentru evenimente nunta cununie botez si petreceri private.jpgFotografia florilor foto artistica pentru evenimente nunta cununie botez si petreceri private 2.jpgFotografia florilor foto artistica pentru evenimente nunta cununie botez si petreceri private 3.jpgFotografia florilor foto artistica pentru evenimente nunta cununie botez si petreceri private 4.jpgFotografia florilor foto artistica pentru evenimente nunta cununie botez si petreceri private 5.jpgFotografia florilor foto artistica pentru evenimente nunta cununie botez si petreceri private 6.jpgFotografia florilor foto artistica pentru evenimente nunta cununie botez si petreceri private 7.jpgFotografia florilor foto artistica pentru evenimente nunta cununie botez si petreceri private 8.jpgFotografia florilor primavara foto artistice pentru evenimente 1.jpgFotografia florilor primavara foto artistice pentru evenimente 2.JPGFotografia florilor primavara foto artistice pentru evenimente 3.JPGFotografia florilor primavara foto artistice pentru evenimente 4.JPGFotografia florilor primavara foto artistice pentru evenimente 5.JPGFotografia florilor primavara foto artistice pentru evenimente 6.JPGFotografie flori foto artistice pentru evenimente nunta cununie botez 1.jpgFotografie flori foto artistice pentru evenimente nunta cununie botez 2.jpgFotografie flori foto artistice pentru evenimente nunta cununie botez 3.jpgFotografie flori foto artistice pentru evenimente nunta cununie botez 4.jpg